support-your-employees-return-to-office

Cum plănuiesc Google, Facebook și alte companii întoarcerea la birou

Reîntoarcerea la birou este un topic extrem de discutat și vehiculat în ultima perioadă. 

  • Care este scenariul potrivit?
  • Ce fac restul companiilor?
  • Hibrid? Work from home? Întoarcere completă?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care se află pe buzele tuturor și care își așteaptă răspunsul.

Așa cum menționa și Mircea Miclea în podcastul On Campus, realizat de Cluj Business Campus, urmează o perioadă de experimente în care companiile vor încerca să găsească rețeta succesului.

Cum să balansezi nevoia de securitate cu cea de flexibilitate și continuitate a businessului este puzzle-ul ce trebuie pus cap la cap. 

Pentru a vedea cum au de gând alte companii să rezolve acest puzzle am aruncat o privire asupra strategiilor lor de reîntoarcere la birou.

Poți citi mai jos un scurt rezumat pentru fiecare dintre ele.

 

Modelul ales: Hibrid 

Măsuri luate: CEO-ul a anunțat că Future of Work la Google va fi definit de cuvântul flexibilitate. Acesta plănuiește să ofere angajaților opțiunea unui model hibrid ceea ce presupune posibilitatea de a lucra de acasă dar și opțiunea de a merge la birou timp de 3 zile pe săptămână. De asemenea, aceștia vor oferi posibilitatea ca angajații să lucreze oriunde în lume (work from anywhere) timp de până la 4 săptămâni pe an. Acesta a comunicat și modul în care se împart procentele în noul model: 60% dintre angajați vor lucra de la birou, 20% în locații noi puse la dispoziție de companie și 20% de acasă. 

Modelul ales: Întoarcere fizică

Măsuri luate: Deși la începutul pandemiei strategia pe care Facebook miza era cea de work from home odată cu relaxarea măsurilor acești au anunțat redeschiderea birourilor în Bay Area. Strategia abordată este limitarea capacității la 10% și creșterea progresivă a acesteia până în Septembrie la 50%. Alte măsuri luate includ obligativitatea purtării măștii, distanțarea socială dar și testarea săptămânală a angajaților.

 

Modelul ales: Întoarcere fizică

Măsuri alese: Modelul Uber este similar măsurilor luate de Facebook. Aceștia au optat să deschidă birourile din San Francisco în 29 Martie și să limiteze capacitatea la 20%. În plus măsurile extra sunt cele de menținere a măștii, curățarea regulată a spațiilor de lucru precum și obligativitatea angajatilor de a rămâne acasă dacă unul dintre membrii familiei este bolnav. 

Modelul ales: Work from home 

Măsurile alese: Twitter a anunțat încă de la începutul pandemiei că strategia abordată este de a rămâne în work from home pe perioadă nedeterminată. Aceștia nu au încă o dată stabilită pentru momentul în care vor vrea să înceapă reîntoarcerea însă au anunțat că probabil va fi una treptată, la o capacitate inițială de 20%. 

Modelul ales: Întoarcere la birou 

Măsurile alese: JPMorgan au anunțat întoarcerea la birou, în Marea Britanie, dar cu o limitare a capacității de până la 20%

Modelul ales: Work from home 

Măsurile luate: Snapchat a anunțat că au o echipă dedicată care se ocupă de conceptul de return-to-work. Aceștia au întâlniri săptămânale pentru a revizui politicile companiei și a aduce modificări acolo unde este cazul. Totodată, compania a anunțat că nu vor obliga angajații să revină la birou și momentan un sistem de contorizare a celor care totuși își doresc să meargă la birou. 

 

Modelul ales: Întoarcere la birou 

Măsurile luate: Amazon a anunțat că strategia lor va fi una de office-centric culture. Aceștia au anunțat că au luat decizia întrucât întoarcerea fizică le permite co colaborare mult mai bună ceea ce duce la inovație. În ceea ce privește deschiderea birourilor aceasta se va face treptat în funcție de ratele de vaccinare și de infecție din țările în care Amazon are birouri. 

 

Modelul ales: Hibrid 

Măsuri luate: Microsoft a creat The Hybrid Workplace Dial un program compus din 6 etape care permite companiei reîntoarcere la birou ținând cont atât de condițiile de sănătate precum și de informații care au la bază o serie de date. 

 

Modelul ales: Work from home

Măsuri luate: Deși Salesforce a deschis sediile din San Francisco aceștia au anunțat că vor permite angajaților să rămână în work from home până la finalul anului 2021. Compania a menționat că ideea de muncă la birou nu va mai fi în centrul strategiei lor și că vor merge un model flexibil care să permită angajaților să lucreze din diverse locații. 


Uitându-ne la o perspectivă numerică, un studiu pe 350 de CEO, COO și Manageri pentru Resurse Umane arată următoarele tendințe legate de întoarcerea la birou:

-70% au confirmat că planifică reîntoarcerea treptată la birou. Aceștia plănuiesc inițial să aducă angajații pentru o zi, ulterior 2 și tot așa până când angajații vor reuși să se acomodeze

– 77% au afirmat că până la finalul anului vor merge pe un model hibrid 

– 52% au menționat că nu își doresc să oblige angajații să se vaccineze iar 39% nu sunt încă deciși

 

Compania ta ce planuri are?

 

Distribuie articolul

Află cum poți îmbunătăți experiența candidaților și vizitatorilor tăi cu Visidot