Dacă lucrezi în HR probabil că ai auzit de noul fenomen care dă fiori antreprenorilor și nu numai: The Great Resignation.
Ce este The Great Resignation?
Din ce în ce mai mulți oameni aleg să-și dea demisia și să plece din rolurile pe care le ocupau.
Studiile susțin această tendință
Un studiu Microsoft pe mai mult de 30.000 de angajați a arătat că 41% dintre cei chestionați se gândesc să demisioneze sau să își schimbe profesia. Un alt studiu al companiei de HR- Personio – a arătat că 38% dintre cei intervievați plănuiau să-și dea demisia în următoarele 6 luni.
Situația nu stă foarte roz nici în SUA, unde peste 4 milioane de angajați și-au dat demisia în luna Aprilie, fiind considerat cel mai mare val văzut până acum.
În plus, 45% dintre profesioniști de HR au afirmat că sunt îngrijorați de această tendință și de dificultatea pe care o întâmpină pentru a ocupa locurile rămase vacante.
Care sunt motivele?
- Regândirea conceptului de work-life balance
Pe lângă implicațiile ce țin de sănătatea fizică, pandemia a provocat și o schimbare de percepție. Dacă înainte angajații aveau tendința de a pune dezvoltarea profesională pe primul loc și de a sacrifica relațiile cu familia sau chiar bunăstarea personală, acum s-a produs un shift de mentalitate. Angajații caută mai multă flexibilitate și posibilitatea de a aloca mai mult timp nevoilor personale. Caută locuri de muncă în care să poată mențină un echilibru sănătos.
- Tendințe geografice
Datorită posibilității de work-from-home tot mai mulți angajați au ales să se retragă din orașele mari și să optimizeze cât mai mult cheltuielile. De asemenea, au apărut și adepții conceptului de slow living- ce presupune mai puțin consum și o viață trăită cu sens.
Bucurându-se de toată această flexibilitate, angajații sunt reticenți la ideea de a reveni la birou. Un raport al Harvard Business Review a arătat că 61% dintre angajați ar dori să poată avea opțiunea să lucreze de acasă timp de 2-3 zile/săptămână.
- Comportamentul angajatorilor în timpul pandemiei
Un alt motiv este legat de comportamentul angajatorilor în timpul pandemiei. Cei care nu au pus la dispoziția angajaților instrumente pentru a ușura adaptarea la condițiile de work-from-home sau cei care nu au ținut cont de problemele personale și de sănătate mintală ale acestora, au fost „penalizați” cu „buline negre” de către angajați.
- Jobul nu mai este doar o modalitate de a plăti facturile
O altă schimbare de mentalitate este și tendința de a nu mai vedea jobul ca un instrument de plată a facturilor. Tot mai mulți oameni caută roluri care să le aducă satisfacție și să-și pună pasiunile în aplicare.
Tu observi această tendință în compania ta?